Permakultur

Earth Overshoot Day 2018 – og hvad det får mig til at tænke

Dagen har været, den dag i 2018, hvor vi har opbrugt de ressourcer vi har til rådighed på 1 år. Vi lever nu på kredit i 4 måneder. Det siger hvis sig selv at det ikke er smart at være i så stor en gæld til moder jord, som er hende der levere alle vores basale behov, såvel vores luksus goder. Siden 1970 har vi levet over evne hvert år og til trods for klima møder og små politiske tiltage bruger vi hvert år flere og flere ressourcer, Earth Overshoot Day er tidligere og tidligere hvert år.
Earth Overshoot Day 2018
Individuelt har vi en kæmpe betydning for hvor længe vores ressourcer rækker. Med 1,7 gha til rådighed pr person, til begynde at feje for egen dør. I Danmark bruger vi selv så mange ressourcer, at vi har brugt vores kvote allerede den 28. marts i år. Vi bruger altså 12 måneders budget på 3 måneder og fortsætter i overforbrug resten af året. Hver enkelt dansker KAN gøre en forskel, vi bruger 4 gange så meget på vores vestlige leve vis, vi er nummer 9 på landelisten over hvem der forbruger mest, en liste hvor det ikke gælder om at blive nummer 1 på, men derimod den sidste. Jeg syntes det er uhyggeligt, jeg vil gerne have jordens ressourcer tilgængeligt for mennesker i lang tid men fortsætter vi uændret, har vi måske kun 80 år tilbage. Skal vi alle tage ansvar for egne handlinger og løfte i flok, eller skal vi lade vores børn om at opleve en jord der er ressource tom? Vi har alle et ansvar, jeg vil også blive bedre til at tage mit ansvar. Jeg vil være bedre til at genbruge, jeg vil forbedre min jord, spise mere lokalt, plante flere træer, forbedre mit hus med bæredygtige tiltag, jeg vil gøre mig mindre afhængig af infrastrukturen (jo mindre vi bruger, jo længere tid har vi det). Jeg vil også blive klogere, jeg vil lære mere om bæredygtig levevis og jeg ved 100% at jeg kan gøre så meget mere, jeg vil tage ny viden til mig og implementere en ting af gangen i min hverdag, så det bliver til nye vaner. Jeg vil tage mit ansvar, ved at fortælle entusiastisk om de erfaringer jeg gør, som kan forlænge menneskets liv på jorden.

Jeg har fået en fantastisk gave af nogle skønne mennesker, bl.a Lou fra Fejø, hun var woofer her på gården for år tilbage, hun fortalte om permakultur. Jeg tror ikke helt jeg forstod det, men små frø skal have tid til at spire og de skal vandes regelmæssigt. Mit permakultur frø er bl.a. blevet vandet af Spirelyst og så mange andre mennesker jeg har mødt og som har pippet på de sociale medier eller blogs. Jeg har af min dejlige mand modtaget en fantastisk gave, der skal få permakulturen ind på gården i praksis, nemlig et to ugers Permakultur Design Deplom kursus på Myrrhis.EGO - ECO - Permakultur

Jeg siger tak til den der har talt højt og lært alle de små ting videre

Christina

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s